
Gdy przyjdzie cieplejsza wiosna, a następnie lato, wszyscy będą chcieli jeść lody dla ochłody. To właśnie będzie pora roku, dzięki której bardziej rozwinięty jest transport chłodniczy, ale w istocie mrożonki trzeba przewozić przez cały rok niezależnie od pogody i tym bardziej nie powinno się sugerować faktem, że czasem panują mrozy i w związku z tym jest to dobra okazja na ich przewiezienie z miejsca w miejsce.
Jeśli się zastanowić, okaże się, że transport chłodniczy to całkiem spora gałąź spedycji, dzięki której wszyscy mają na swoich stołach na śniadanie, obiad i kolację świeże produkty.
Bowiem prawda jest taka, że poza cukrem
- Kaszami, makaronami i tego typu produktami, cała reszta musi być schładzana do odpowiedniego poziomu. I tak wspomniane lody i mrożonki wymagają temperatur wyraźnie poniżej zera, natomiast inne przetwory, głównie nabiałowe, potrzebują lekkiego schłodzenia do poziomu kilku stopni.
To na dodatek pokazuje, że sam transport chłodniczy
-
Wewnętrznie staje się bardzo zróżnicowany. Ciężarówka bowiem, która będzie przewozić tego typu produkty, powinna być odpowiednio do tego przystosowana. A to oznacza, że musi posiadać odpowiednio szczelną i sprawną komorę chłodzenia, aby transport chłodniczy był bezpieczny i nie narażał przewożonej żywności na żadne niebezpieczeństwa. Nie może się bowiem ona zatruć, ani być podatna na zabrudzenia.
-
Dlatego też transport chłodniczy dodatkowo koncesjonowany jest przez stacje sanitarno epidemiologiczne, aby było wiadomo, że żywności nic nie zagraża i że po transporcie wciąż ona będzie zdrowa dla konsumenta, który ją zakupi.